Doorgaan naar artikel

Fruitmasters zoekt groei buiten EU

Fruitmasters uit Geldermalsen wil naast marktontwikkeling in Azië en Rusland ook in het Midden-Oosten en Zuid-Amerika fruit afzetten van haar 400 telers uit vooral Nederland .

Daar ziet de coöperatie kansen om risico’s te spreiden en een betere verwaarding van het fruit te realiseren. Die markten zijn geopend, maar voorlopig zijn de volumes laag. Dat stelt de afzetorganisatie in haar jaarbericht 2013, een jaar waarin het netto resultaat licht steeg tot 0,66 miljoen euro en de omzet opliep met ruim 8 procent naar 208,5 miljoen euro.

De afzetcoöperatie voorspelt haar fruittelers een positieve toekomst, onder meer door de marktverruiming, maar ook investeringen van Fruitmasters in merken (OER-fruit en Best of Berries) en een innovatieve sorteerlijn waarin fruit te scannen is.

resultaat

Het jaar 2013 leidde niet alleen tot hogere prijzen. De strenge vorst begin 2012 en het koude voorjaar in 2013 leidden tot een lager volume hardfruit. Een lage aanvoer leidt tot druk op het operationeel resultaat. Er komt immers minder binnen voor zaken als sorteren en koelen. Fruitmasters vangt dat deels op door een continu kostenbesparingsprogramma. Zo daalde het aantal medewerkers opnieuw van 263 naar 250.

afboeken

Fruitmasters moest verder flink afboeken op het oude Citronasgebouw in Rotterdam. Het is de laatste tegenvaller van de mislukte aankoop van het importonderdeel, verwacht de afzetorganisatie. Ondanks de tegenvaller en lagere volumes wist Fruitmasters de tarieven voor telers op hetzelfde niveau te houden en houdt de afzetorganisatie vast aan de uitbetaaltermijn van 12 dagen voor haar telers. Het areaal groeit wel, laat de afzetorganisatie weten.

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin