Doorgaan naar artikel

Fransen mikken op meer aardbeien

De Franse aardbeienoogst, die door het zachte voorjaarsweer vroeg op gang is gekomen, wordt voor dit seizoen geschat op 57.700 ton.

Dat is dan vier procent meer dan vorig jaar maar elf procent boven het vijfjaarlijks gemiddelde. Het areaal is met 3.250 hectare één procent groter dan in 2013.

De productie neemt niet alleen toe door de gunstige weersomstandigheden maar ook omdat meer aardbeien nu onder bescherming worden geteeld. Van het totale areaal is nu nog maar 500 hectare vollegrondsteelt terwijl 2.140 hectare aardbeien in kassen en nog eens ruim 600 hectare in polytunnels of onder soortgelijke bescherming wordt geteeld. Dat leidt er toe dat de aardbeien ook vroeger dan voorheen geoogst kunnen worden en op de markt komen.

De agrarische infodienst Agreste meldt daarbij dat productie door de gunstige weersomstandigheden al voor half mei op zijn hoogtepunt zal zijn. Al met al ligt de oogst daarmee zo’n acht dagen voor op het gebruikelijke schema. Ondanks de sterke aanvoer blijven de prijzen door een vasthoudende vraag wel op vergelijkbaar niveau als vorig jaar. Verder liggen zowel de invoer als de export van Franse aardbeien momenteel op een relatief laag niveau. Vorig jaar heeft Frankrijk ruim 93.700 ton aardbeien ingevoerd, waarvan het overgrote deel uit Spanje, terwijl de export uitkwam op 17.200 ton.

Share this

Afbeelding
Ruud Peijs

correspondent in Groot-Brittannië, Ierland en Frankrijk

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin