Doorgaan naar artikel

Bijensterfte voor tweede winter flink omlaag

De bijensterfte is voor het tweede achtereenvolgende jaar minder ernstig dan jarenlang het geval is geweest. Dat concluderen de Nederlandse Bijenhouders Vereniging en Wageningen UR.

Uit een telefonische enquête de afgelopen week onder imkers hebben WUR en de imkersvereniging een sterftecijfer van 9,2 procent berekend. Dat is lager dan de cijfers die jarenlang voor groeiende bezorgdheid zorgden. Er waren winters dat  een kwart van de volken niet overleefde. De enquête na de winter van 2012-2013 wees uit dat het sterftepercentage naar ongeveer 13% was gedaald. “Deze uitslagen zijn bemoedigend, maar het is te vroeg om te spreken van een trend”, aldus Bram Cornelissen van Wageningen UR.

De enquête is gehouden onder leden van de NBV, met ruim 6000 leden, de grootste bijenhouders-organisatie in Nederland. Ook leden van de Algemene Nederlandse Imkervereniging (ANI) waren betrokken bij dit onderzoek. Gezamenlijk vertegenwoordigen de twee verenigingen ongeveer 90% van de imkers.

Het is op dit moment nog niet bekend waardoor de wintersterfte in de afgelopen 2 jaar lager was dan de jaren ervoor. De zachte winter als mogelijke verklaring,strookt niet met het feit dat in de strenge winter van 2012- 2013 ook een relatief laag sterftecijfer werd gerealiseerd. De laatste jaren is er veel aandacht geweest voor de bijensterfte. De imkers hebben zelf een belangrijk aandeel  in een goede voorbereiding van bijenvolken op de winter. Mogelijk werpt dit nu zijn vruchten af. Gunstige omgevingsfactoren zijn echter net zo van belang voor een gezonde bijenpopulatie.

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin