Doorgaan naar artikel

Veel ontwikkeling fruitteelt Europa

Fruitteelt staat in Europese landen aan de vooravond van een sterke ontwikkeling, deels door EU-steun.

Het ministerie van Economische Zaken maakte een inventarisatie van landen als Roemenië, Oekraïne, maar ook Frankrijk waar structurele ontwikkelingplannen liggen voor fruitteelt, met kansen voor leveranciers van uitgangsmateriaal, maar ook gevolgen voor internationale handel.

Zo heeft de Roemeense overheid  EU-plattelandsontwikkelingsgeld een budget van € 200 miljoen uitgetrokken voor de modernisering van de fruitteelt. Dit programma moet leiden tot een nieuwe aanplant van zo’n 16.000 hectare, vooral appel- en pruimenbomen.

reus

De Oekraïne is een slapende reus op gebied van fruitteelt, schrijft de Nederlandse landbouwraad uit Kiev in het ministriële blad Berichten Buitenland. Oekraïense telers zullen naar verwachting hun teelt en opslagcapaciteit in de komende jaren flink uitbreiden, waardoor zij Polen van de Russische markt kunnen verstoten met behulp van concurrerende prijzen.

Ook de West-Europese fruitproducent Frankrijk zal de komende jaren veel aan ontwikkeling van de fruitteelt doen. Circa 15.000 hectare fruitteelt is verouderd, waardoor de Franse overheid een subsidieregeling voor modernisering opstelde.

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin