Doorgaan naar artikel

‘Geen paniek roebel in handel Conference’

De markt moet nuchter zijn over de ontwikkelingen op de Russische markt en wachten op wat komen gaat.

Dat zegt Jos Craemers, directeur bij BelOrta (Borgloon). De afgelopen handelsweek bleef de markt kalm, al moet hij ook bekennen dat op de donderdagveiling de maat 60 millimeter wat achterbleef. Of dat iets te maken heeft met de goedkopere roebel is niet te onderscheiden, maar vooralsnog is het een incident, stelt Craemers. Er ging vijf cent af van de prijs voor 60 tot 70 millimeter op de Belgische veilklok naar 59 cent. Bij de andere sorteringen bleef de prijs gelijk. Vooralsnog is er dus niet veel aan de hand.  De donderdagveiling is altijd rustiger dan de dinsdagse ronde, verklaart hij. Volumes zijn normaal, wat niet wijst op een beweging bij afnemers.

Wat zijn de feiten? De koers van de roebel zakt weg, maar het tempo is niet schokkend. Vorig jaar rond deze tijd kostte een euro veertig roebel, nu vijftig. Maar vorig jaar waren de peren duurder, dus zal het wel meevallen met hoe duur de Conference zijn voor de Russen. Ze zijn eraan gewend. Toch heerst onder telers en handelaren wel degelijk vrees voor escalatie. De Russiche markt is te belangrijk in deze fase van het seizoen om te missen. Een teler laat weten dat hij – ondanks deelname in een poule bij ruitmasters – ook bezorgd is.

Juist deze week werd bekend dat Nederlandse Conference goed verkopen op de Duitse markt. De proeverijen zijn in het tweede jaar van de Nederlands/Belgische Conference-campagne een doorslaand succes. Het is een ontwikkeling die telers toejuichen.  Het maakt de afhankelijkheid van de Russische markt kleiner, al is de Duitse markt nog lang niet in staat het eventueel wegvallen van de Russische markt op te vangen.

Er zat tot deze week schot in de markt. De Belgische veilingen hebben gemiddeld in week negen voor alle sorteringen 51 cent uitbetaald aan telers. Ten opzichte van week 8 was dat een verbetering van 7 cent, maar deze stijging kan veroorzaakt zijn door een betere kwaliteit van de aanvoer.

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin