Doorgaan naar artikel

Eerste sproeikoppen weer gestolen

Een nieuwsblad in de regio ‘s-Hertogenbosch meldt dat de politie in dit gebied inmiddels al negen aangiften binnen heeft van fruittelers die sproeikoppen missen van hun beregeningsinstallaties.

In totaal zijn er al 365 stuks gestolen ter waarde van ruim 6.000 euro. Volgens het bericht kwamen de eerste aangiften in de derde week van januari binnen. Het laatste geval dat bij de politie bekend is heeft plaatsgevonden in de nacht van 9 op 10 maart. De politie adviseert om op tijd aan de bel te trekken bij het zien van verdachte personen of voertuigen in de omgeving van boomgaarden met sproei-installaties.

Alarm slaan kan via het alarmnummer 112, zo werd begin deze week duidelijk op een bijeenkomst over ‘hoe de kans op diefstal’ te beperken in Sevenum. Hier werd ook gewezen op het bestaan van bewegingssensors die geplaatst kunnen worden op de koppen van beregeningsproeiers. Bij kanteling van zo’n sensor over meer dan 30 graden, geeft de sensor een signaal af naar een ontvangststation op het veld. Dit signaal wordt vervolgens doorgemeld naar de mobiele telefoon van de teler, of kan direct worden doorgezet naar een meldkamer.

Een pakket met acht sensors en een veldstation komt op zo’n 900 euro. Hierop is subsidie mogelijk vanuit de regeling Veiligheid Kleine bedrijven (VKB) van het ministerie van Veiligheid en justitie.  Voorwaarde voor de subsidie is dat op het betreffende bedrijf eerst een scan wordt uitgevoerd, waarbij de criminaliteitsbestendigheid wordt bekeken, Deze scan wordt uitgevoerd door het Centrum voor Criminaliteitspreventie.

Share this

Joost Stallen
Joost Stallen

redacteur vollegrondsgroenteteelt

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin