Doorgaan naar artikel

Telers Elstar wachten nog op betere prijs

De markt voor Elstar had deze week iets hinder van de gestegen aanvoer voor de klok. Het is een rimpeling in de vijver, stelt een handelaar.

Het prijsbeeld is namelijk stabiel, weliswaar op een iets lager niveau dan waar telers op hadden gehoopt. De kwaliteit wordt gemiddeld beter, maar de prijs volgt die ontwikkeling nog altijd niet. Het marktbureau AMI meldt voor week 7 onveranderde prijzen van 70 tot 80 cent voor de sortering 70-80 millimeter (mm). Voor 80-85 mm krijgen telers in Nederland 65 tot 72 cent per kilo.

De winst zit hem voor telers in de acceptatie van grotere appels door de retail. Bij veel partijen mogen ook 85-90 millimeter appels mee gesorteerd worden. Daarvan is de opbrengst dan gauw een paar dubbeltjes hoger. Ook in de zakken worden dikkere maten geaccepteerd.

De prijs voor Duitse Elstar uit de Niederelbe zijn even zo stabiel, maar de prijspiek blijft onder de 80 cent, ook in week 8. Ook hier dus geen signaal op krapte of oplopende prijzen. Een grote handelaar voorziet geen forse verschillende de komende tijd, ondanks dat het Europese aanbod met 94.000 ton (stand per 1 februari) maar net boven de krappe voorraad van 2013 ligt. Goede partijen worden naar het einde zeker duurder, maar verder is elke voorspelling evenveel waard. Daarbij geldt wel dat de handel niet gebaat is bij veel prijsschommeling.

Op de Nederlandse retailmarkt is niet veel actie gepland. Albert Heijn doet een 1+1 gratis voor schaaltjes premiumappels. Twee schaaltjes voor €2,99. De losse Elstars in zak van 1,5 kilo gaat voor € 2,29. Diezelfde prijs hanteert Plus. De prijs voor losse Elstar is bij Plus €1,69. Daar zitten dan weer meer grovere appels (85-90) tussen.

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin