Doorgaan naar artikel

Val voor Suzuki-fruitvlieg in de steigers

Of het ook gaat werken is nog de vraag, maar in ieder geval heeft de Suzuki-fruitvlieg een potentiële tegenstander tegen zich gekregen. Een val ontwikkeld door Wagner uit het Duitse Ehrenkrichen, gepresenteerd op de asperge- en aardbeibeurs in Karlsruhe.

Het prototype van de mobiele val bestaat uit een opstelling van 2,30 meter breed van gaas. In dat gaas hangt slurf van fijnmazig rood gaas. Boven dat gaas hangt een fles met daarin bestrijdingsmiddel en lokstof als een soort van infuus. Dat middel met lokstof sijpelt in een sponzige laag bovenin de rode slurf en zo wordt die slurf in zijn geheel nat gehouden. Onderin opnieuw een sponzige laag om het overtollige vocht op te vangen. De zijkanten zijn open zodat de vliegen daar naar binnen kunnen vliegen om er nooit meer uit te komen.

Een variant op de mobiele val is de stationaire val van 100 meter lang die opgehangen kan worden, bijvoorbeeld aan palen.

De val is nog niet uitgeprobeerd omdat de belangrijkste schakel nog ontbreekt: een bestrijdingsmiddel dat de Suzuki-fruitvlieg doodt. Aan dat middel moet dan lokstof worden toegevoegd.

De mobiele val zou naar inschatting van een van de Duitse leveranciers van producten van Whailex Schutz-Netz-Systeme 800 tot 900 euro per stuk moeten gaan kosten, maar bij grotere bestellingen kunnen de kosten lager zijn. Wagner uit Ehrenkirchen is die leverancier die op de beurs in Karlsruhe stond.

In Nederland zijn Bofix IM-en Export uit Beek en R. van Wesemael uit Hulst leverancier van producten van Whailex Schutz-Netz-Systeme.

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin