Doorgaan naar artikel

Robben herintroduceert aardbei in Nederlandse bossen

Op geheime plekken in heel Nederland heeft aardbeienteler Jan Robben zo’n 4 duizend plantjes van de wilde aardbei geplant. Robben wil daarmee de bosaardbei herintroduceren in de Nederlandse natuur.

Dat maakte de aardbeiengoeroe uit Oirschot gisteren bekend bij de boekpresentatie van ‘Liefde voor aardbeien’ in de Markthal in Rotterdam. Behalve aardbeiengek is Robben ook een wandelliefhebber. “En op al mijn wandelingen viel me op dat waar je bijna overal in Europa in het bos nog wel bosaardbeien tegen komt, in Nederland alleen de schijnaardbei nog is te zien.”

Uit de wilde aardbeienplantjes uit Italië die hij een aantal jaar geleden cadeau kreeg, vermeerderde hij de 4 duizend plantjes die hij nu overal en nergens heeft gepoot. Met een voorzichtige schatting gaat Robben er van uit dat elke plant zich jaarlijks zal weten voort te planten met gemiddeld vijf nieuwe. “Dat betekent volgend jaar 20 duizend plantjes, over twee jaar 100 duizend, over drie jaar 500 duizend, over vier jaar 2,5 miljoen en over 5 jaar 12,5 miljoen.” En – gekscherend – “over zes jaar een plaag”.

Om de plantjes de tijd te geven zich rustig te vermeerderen, houdt Robben de locaties nog even geheim. Hij is door heel Nederland gereden, samen met Rienk, de jonge blootvoetse hippie bekend van het SBS-programma Utopia.

Rienk kreeg voor zijn hulp bij het planten van de wilde aardbeien en bij de totstandkoming van het boek van Jan Robben gisteren het eerste exemplaar uitgereikt. Het tweede ‘eerste exemplaar’ ging naar Jack van Zundert van de stichting Energy4all. Deze stichting zet zich in voor de bestrijding van energiestofwisselingsziekten. Jan Robben maakt 5% van de verkoopprijs van elk verkocht boek over naar dit goede doel.

Het in eigen beheer uitgegeven aardbeienboek is online te bestellen via Robbens eigen Aardbeienacademie.

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin