Doorgaan naar artikel

Nederlandse peren mogen naar China

Afgelopen week heeft de Chinese overheid definitief toestemming gegeven voor de import van Nederlandse peren.

De toestemming is het resultaat van zes jaar onderhandelen door het ministerie van Economische Zaken in samenwerking met Frugi Venta en de NFO. Voor de fruitsector is dit heel goed nieuws, zeker nu door het wegvallen van de Russische markt nieuwe afzetmarkten dringend nodig zijn.Afgelopen week kwam het verlossende woord uit China, naar aanleiding van de  resultaten van een audit, afgelopen augustus uitgevoerd door vertegenwoordigers van de Chinese overheid. De Chinese overheid geeft hiermee aan voldoende vertrouwen te hebben in de implementatie van het protocol met betrekking tot export van peren naar China bij Nederlandse teelt- en handelsbedrijven.

Chinese importeurs kunnen sinds eind vorige week een vergunning aanvragen om Nederlandse peren te importeren.

Markttoegang paprika en appel

Monitoring tijdens de teelt op ziekten en plagen en controles tijdens het hele logistieke traject vormen een belangrijk onderdeel van het protocol dat is geïmplementeerd op alle teelt- en handelsbedrijven die willen exporteren naar China.

Naast de markttoegang voor peren wordt momenteel gewerkt aan markttoegang voor Nederlandse paprika’s. Eerder dit jaar is een Chinese delegatie rondgeleid in Nederland om een beeld te krijgen van het gehele traject van teelt, sorteren, verpakken en kwaliteitscontrole van paprika.

De Chinese overheid heeft ruimte gegeven om twee nieuwe dossiers in te dienen. In overleg met de sector is er voor gekozen om tevens te proberen markttoegang te verkrijgen voor Hollandse tomaten en appels.

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin