Doorgaan naar artikel

Laserlicht verjaagt vogels succesvol

Vogels die schade aanrichten in de fruitteelt kunnen effectief verjaagd worden met laserlicht. Dat blijkt uit een proef van CLM Onderzoek en Advies.

De innovatieve Agrilaser vogelverjaagrobot werkt volautomatisch en levert geen overlast op voor omwonenden. CLM heeft de Agrilaser Autonomic afgelopen zomer getest in een peren- en appelboomgaard. De resultaten waren positief. Voor aanvang van de proef had de perenteler te kampen met grote schade door kraaiachtigen. Na het inzetten van de laser verdwenen de kraaien uit de percelen en was er nauwelijks meer schade aan de oogst.

De Overijsselse fruitteler Arnold Bosgoed is positief: “Na inzet van de laser is het een heel stuk rustiger. De grote groepen kraaiachtigen zijn verdwenen. Ik ben zeer tevreden over de automatische laser. Het apparaat maakt geen lawaai en de vogels lijken niet te wennen aan de laserstralen. Het systeem is eenvoudig te installeren en vergt geen onderhoud.” Voor de ontwikkelaar van de Agrilaser, de Bird Control Group, was dit resultaat aanleiding om dit model in productie te nemen.

Werking

Vogels zien de laserstraal als een naderend fysiek gevaar waardoor in tegenstelling tot conventionele verjaagmethoden, geen gewenning lijkt op te treden. Via een laptop of tablet wordt een traject vastgesteld waarmee het apparaat willekeurig de fruitbomen in dat gebied bestraalt. Afhankelijk van de weersomstandigheden kan een gebied van 100 hectare tot maximaal 1.200 hectare worden vrijgehouden van vogels. Door de configuratiemogelijkheden is de robot volledig af te stemmen op de afmetingen van meerdere percelen en de gewenste actieve periodes tijdens de dag.

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin