Doorgaan naar artikel

Sector dringt aan op nationale steun telers

De Nederlandse Fruittelersorganisatie (NFO) gaat nadrukkelijker bij staatssecretaris Sharon Dijksma pleiten voor nationale steunmaatregelen.

In steeds meer EU-landen komen nationale overheden in actie om eerder subsidie uit te keren of door verlaging van de belastingen. In Nederland begint de druk van de Russische boycot ook steeds zwaarder voelbaar te worden op de bedrijven.

Steeds meer telers kunnen plukkers niet betalen en hebben zware liquiditeitsproblemen, stelt voorzitter van de NFO Michiel Gerritsen. De NFO wil dat de overheid haast maakt met de nog altijd niet geëffectueerde garantieregeling werkkapitaal, maar wil ook dat de premie voor de brede weersverzekering sneller wordt uitbetaald. Hij schrijft dat in een column in het NFO-blad Fruitteelt.

Bij de garantieregeling werkkapitaal lijkt ook toestemming nodig van de Europese Commissie. De tuinbouw vond de vorige garantieregeling niet aantrekkelijk genoeg en pleitte voor verbeteringen. Dijksma zei in een kameroverleg in september nog dat daarvoor toestemming nodig is van de Europese Commissie.

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin