Doorgaan naar artikel

Nederland laat geld uit noodfonds liggen

Uit de markt genomen Nederlandse groente en fruit worden nu niet gratis beschikbaar gesteld aan scholen, zoals in België.

Nu worden partijen vergist of als veevoer gebruikt tegen een lage vergoeding uit het noodfonds. Telers zouden via scholen toch de hoge interventievergoeding kunnen ontvangen. In België kunnen scholen gratis fruit ophalen bij afzetorganisaties, telers krijgen dan 100 procent vergoed.

Met name voor vrije telers zou het betekenen dat de vergoeding voor gratis verstrekking aan scholen twee keer zo hoog is als gewone interventie. Nu geldt die hoge vergoeding alleen voor gratis verstrekking via voedselbanken, maar dat kanaal is snel vol omdat maar 300 ton per week nodig is.

Het Nederlandse ministerie stelt dat de vraag nog niet is binnen gekomen, maar stelt dat het in theorie wel mogelijk is scholen te betrekken in de sociale afzet via bijvoorbeeld voedselbanken. “Staatssecretaris Dijksma heeft altijd gezegd sociale afzet belangrijk te vinden, maar als de vraag daadwerkelijk komt, wordt er wel degelijk naar gekeken”, stelt een woordvoerder van het ministerie van EZ.

De Europese regels voor het noodfonds maken gratis verstrekking mogelijk naar ziekenhuizen, gevangenissen en scholen (naast voedselbanken). In België is niet gekozen voor verstrekking aan ziekenhuizen en gevangenissen om de bestaande handel niet te ondermijnen. Ook de scholen moeten aantonen dat het gratis fruit niet in de plaats komt van het schoolfruitprogramman. In Nederland doen 1700 scholen mee aan de schoolfruitregeling, iets meer dan een kwart van de alle scholen in Nederland.

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin