Doorgaan naar artikel

Met Elstar wordt prijzenslagje gevoerd

Komt Lidl met een baanbrekende Elstarprijs van 49 cent, gaat Aldi daar vrijdag onderdoor.

De twee Duitse kemphanen hebben Elstar deze week gekozen om prijsaccenten te leggen. Stuntprijzen voor appels onder de vijftig cent zijn uiterst zelfzaam. Lidl komt met 49 cent, Aldi met 46 cent per kilo, al gaat het om zakken van 1,5 kilo bij Aldi.

Ook Albert Heijn, Nettorama en Coop doen mee in het actiegeweld, maar de prijzen van 77 cent bij Albert Heijn zullen niet veel consumenten overtuigen. Nettorama en Coop zitten daar met 79 cent per kilo net boven.

De vijf ketens zorgen voor zuiging op de Elstarmarkt. Er lijkt een klein prijseffect daardoor zichtbaar. Op de klok vrijdag bij Fruitmasters konden grotere maten (75’ers) daardoor oplopen naar 40 cent. De maat eronder ging van de hand voor 30 tot 35 cent. Telers zien dat grote volumes nu de deur uitgaan. Met de wetenschap dat het seizoen vier weken eerder begonnen is, begint er hoop te dagen dat er tijd is voor marktherstel op enig moment.

Fruitmasters profiteert meest van interventie

Het ministerie van Economische Zaken heeft cijfers naar buiten gebracht over interventie tot dusver. In de eerste ronde lijkt Fruitmasters de grootste ontvanger van interventievergoeding. De coöperatie ving 7,5 ton uit de eerste interventieronde. In totaal is voor interventie 1,3 miljoen euro aangemeld. Volgens het ministerie zijn in Nederland 54 hectare appels en 45 hectare peren niet geoogst; en 30 ton appels en 84 ton peren gestort. Dat lage cijfer is te wijten aan het ontbreken van de Fruitmasterstelers in deze cijfers. De afwikkeling ging voor deze telers via de Vlaamse overheid. Fruitmasters zit in een Belgisch samenwerkingsverband met Haspengouw.

Het ministerie stelt in ieder geval dat in de tweede rond 7.624 ton appels en peren zijn gestort of tot gas verwerkt. Daardoor is nu niet goed in te schatten welk deel van de oogst is ‘opgeruimd’ middels de regeling. Ook hier zit geen Fruitmasterfruit bij.

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin