Doorgaan naar artikel

Lichtpuntjes zijn er ook op de appelmarkt

Voor de bulk van Elstar en Jonagold is er nog altijd zware prijsdruk op de appelmarkt, maar er zijn ook lichtpuntjes.

Voor de beste kwaliteit Elstar zijn de prijzen iets oplopend. Ook laat een teler weten dat zijn Kanzi geen last heeft van de crisis en de eerste partij voor dezelfde prijs verkocht is als vorig jaar.

De oplopende prijs voor de beste Elstar is zichtbaar op de veilingen, al kan het een broze ontwikkeling zijn, gezien het krappe veilaanbod. Vrijdag lag op Fruitmasters de middenprijs voor Elstar tussen 26 en 33 cent per kilo. De beste appels tikten dus de vijftig cent aan of net niet. Die opwaartse ontwikkeling geeft telers hoop dat de appelmarkt geschoond kan worden. Elstar is een binnenlands ras en kan zich dus onttrekken van de prijscrisis, is de gedachte. Een teler laat weten zijn Kanzi snel verkocht te hebben om meer Elstar met Smartfresh op te slaan. In februari kan de markt er heel anders voor staan.

Een andere teler zit nog met zijn derde pluk Elstar die hij voor interventie wil aanbieden. De opbrengst van zeven cent dekt de plukkosten niet, maar hij wil de boomgaard toch leeg krijgen. Zo is te zien waar telers inkomsten missen dit jaar. Aan de onder- en bovenkant.

De hoop op een herstel van de Elstarmarkt is ook gelegen in de verwachting dat veel pachtpartijen geruimd zullen worden. Er zouden partijen Elstar opgekocht zijn voor minder dan vijftien cent (pacht). Met die handel probeert de tussenhandel nu verlies goed te maken van vorig jaar toen de pachtprijzen te hoog bleken. Maar ondertussen wordt de markt onderboden door dit soort partijen.

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin