Doorgaan naar artikel

Halsbandparkiet rukt op in fruitteelt

De halsbandparkiet, een exoot in Nederland, veroorzaakt sinds kort schade in de fruitteelt. Een risicoanalyse laat zien dat in fruitteeltgebieden nabij de Randstad de schade toeneemt.

Op elf fruitteeltbedrijven, meest in Zuid-Holland, is schade vastgesteld die veroorzaakt is door de halsbandparkiet. Dat blijkt uit onderzoek door CLM Onderzoek en Advies in opdracht van de NVWA. Ook in Noord-Holland, Utrecht en Gelderland zijn schadegevallen bekend. Fruitteeltgebieden in Zuid-Holland, Kromme Rijn en de westelijke Betuwe lopen op termijn risico op schade.



Risico’s voor fruitteelt

De halsbandparkiet heeft een breed spectrum aan voedsel bestaande uit vruchten, zaden en knoppen. In andere Europese landen waar de halsbandparkiet zich heeft gevestigd, is schade vastgesteld in allerlei soorten fruit (appel, peer, pruim), druiven en zacht fruit (frambozen).



Herkomst parkiet

De halsbandparkiet, die in Nederland is verwilderd sinds 1968, is een exoot uit Azië en Afrika. De soort komt vooral voor in steden en parklandschappen in de Randstad, maar breidt haar leefgebied uit naar andere provincies.

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin