Doorgaan naar artikel

Export peren blijft ook zonder Russen achter

De Conferencemarkt wordt stabiel gehouden door niet te grote volumes te verhandelen. Dat leidt tot prijzen van dertig tot veertig cent, vooral gemaakt op de binnenlandse markt.

In oktober zijn Scandinavië en Engeland de belangrijkste bestemmingen voor de exportmarkt van Nederlandse Conference. Dat is nu niet anders, alleen zijn de volumes wat kleiner. De markt wordt er niet door uit het slob getrokken. De afzetpartijen moeten het vooral hebben van de Nederlandse afzet van winkels. En die is goed, zo stelt een handelaar. De tweede week van oktober wordt de Conference peer echter niet sterk ondersteund door acties in het winkelkanaal. Alleen Coop heeft een actie met 75 cent per kilo. De spreiding is groot met acties voor Doyenne du Comice bij Plus, Jonagold bij AH en Aldi en alle Hollandse appels bij C1000.

halve prijzen

Prijzen op de dagmarkt liggen voor kleinere maten Conference net boven dertig cent. Grotere maten kunnen prijzen tegemoet zien van 35 tot veertig cent. Ter vergelijking: vorige jaar konden grote maten Conference nog afgezet werden voor meer dan tachtig cent in die tweede week van oktober. Voor kleinere maten is het prijsverschil met vorig jaar kleiner.

Op de Duitse markt is ook nog weinig ruimte voor Conference. Dat kan mogelijk veranderen als de Nederlandse Conferencecampagne in november opnieuw start. Het is goed dat die campagne in ieder geval doorgaat.

Klasse 2 Conference wordt verkocht voor prijzen van 15 tot 20 cent per kilo. Voor deze prijzen zijn ook de partijen die de handel op het hout kocht voor 25 cent per kilo nog altijd niet lonend om uit te sorteren. Dat staat nog te gebeuren op de markt.

liquiditeitsproblemen

Behoorlijk wat telers hebben door de tegenvallende prijzen zware liquiditeitsproblemen. NFO pleit voor het versnellen van de subsidie voor de brede weersverzekering. Die staat normaal later in het jaar gepland en kan zo 65.000 euro per bedrijf bedragen. Telers zullen onder de financiële druk niet afzien van verzekering, is de verwachting. Banken zullen ook niet toestaan dat het risico op die manier vergroot wordt.

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin