Doorgaan naar artikel

Telers Elstar positief over start 2014

Telers melden behoorlijke Elstar-prijzen aan de start van dit jaar.

Eén teler zegt verrast te zijn. Dat de dynamiek in de markt zat, was te verwachten, maar hij had zo’n beweging pas in februari verwacht als Duitsland zich meldt. Overigens is het zaterdag 11 januari De Dag van de Duitse appel (Tag des Deutschen Apfels). Het kan helpen de voorraden in Duitsland nog sneller te laten verdwijnen. Tegelijk weet de teler dat de positieve start zich nog moet bewijzen. De markt lijkt wat geforceerd in de eerste echte handelsweek waarbij de aanvoerstromen her en der zijn opgedroogd, er daardoor extra vraag is en nog niet alle sorteerstations op volle toeren draaien.



Toch lijkt dit een signaal te zijn die de markt serieus neemt. De beste appels van de maat 75 tot 80 millimeter brachten op Fruitmasters prijzen op tot een euro. De iets grovere 80-85 millimeter ging van de hand voor 60 cent en de echt grovere maten voor 40 tot vijftig cent per kilo. Vooral over die laatste sortering is een teler tevreden. “Het is een sortering die we eerst weggooiden.” Hij wijst er ook op dat die dikke appels snelle kilo’s leveren.



De genoemde prijzen zijn de buitenkant van de handel. Het is zeker niet de uitbetaalprijs. Een teler van Fruitmasters die zijn Elstar via de programma’s levert zegt dat december ook niet slecht was en dat met de grote volumes appels en peren tot dusver redelijke prijzen zijn betaald. Wel liggen die duidelijk onder het niveau van nu in januari.



Een handelaar noemt komende week de week van waarheid. Als de handel op stoom is, moet de markt bewijzen waar het staat. Toch verwacht een teler ‘stabiele tot oplopende prijzen’.

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin