Doorgaan naar artikel

Delizzimo nieuwste en vroegste kasaardbei

Aardbeienveredelaar ABZ geeft zijn vroege aardbeienras de naam Delizzimo. De eerste vruchten van het tweede seizoen in de Demokwekerij in Honselersdijk worden sinds een week geplukt.

Vorig jaar draaide ABZ de proef in de demokwekerij nog met drie rassen, nog zonder naam maar alleen met nummer. De best smakende van die drie is geselecteerd – onder meer na proeven met smaakpanels en door topkoks – en is nu in productie aan het komen. Met dit vroege ras wil het zaadbedrijf uit Andijk de Nederlandse glasteelt de mogelijkheid geven tegelijk aan het seizoen te kunnen beginnen met de eerste Spaanse aardbeien uit de vollegrond. “Maar dan met de veel betere smaak, waar de Nederlandse consument de laatste jaren aan gewend is geraakt”, zegt directeur Gé Bentvelsen. Gebleken is dat de consument bereid is tot drie keer meer te betalen voor een goed smakende Hollandse kasaardbei dan voor de meer op transporteerbaarheid veredelde Spaanse.

Volgens de verwachte productie van 2 kilo per meter per maand, kan tussen nu en half juni van de doordragende Delizzimo in de 100 vierkante meter grote proefkas een kleine 1000 kilo worden geplukt, denkt Bentvelsen. “Daarmee gaan we naar de gastronomische markt en de gespecialiseerde handel. En met de reacties uit de markt willen we telers interesseren om volgend jaar productie op enige schaal te gaan starten.” Volgens Bentvelsen is de doordrager, die bij de plantenkweker wordt opgekweekt uit zaad, een teelt die behalve aardbeientelers ook vruchtgroentetelers goed zou moeten liggen.

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin