Doorgaan naar artikel

Zorgen om massale vondst fruitvlieg Betuwe

In de Betuwe is in een kersenboomgaard – waar in het voorjaar fruit is verkocht – de gevreesde suzuki-fruitvlieg massaal aangetroffen.

De sector heeft opgeroepen tot extra maatregelen, zoals het niet langer aanvoeren van fruit van elders.

In meerdere boomgaarden is de fruitvlieg aangetroffen, maar de explosie in de Betuwe leidt tot zorgen bij onderzoekers en de Nederlandse Fruittelersorganisatie NFO. De vangsten laten zien dat de suzuki-fruitvlieg in Nederland al wijdverspreid aanwezig is. In de meeste uitgezette vallen werden nog lage aantallen fruitvliegen gevonden.

In 2012 is de suzuki-fruitvlieg Drosophila suzukii voor het eerst in Nederland gesignaleerd. De suzuki-fruitvlieg is schadelijk doordat de vrouwtjes in staat zijn hun eieren te leggen in rijpende vruchten van een groot aantal fruitgewassen. Vervolgens verrotten de vruchten door de vraat van de larven. In Noord-Amerika en Zuid-Europa heeft de vlieg al tot een miljoenenschade geleid.

Onderzoekers van PPO-BBF hebben daarom in samenwerking met NFO en afzetorganisaties een landelijk monitoringsnetwerk opgezet. Tot half augustus is er in de vallen geen enkele suzuki-fruitvlieg gevangen. In de afgelopen weken is de situatie veranderd: op 10 verschillende locaties werden in de tweede helft van augustus exemplaren van de suzuki-fruitvlieg aangetroffen. De vangsten werden gedaan in zwarte bes (3 verschillende percelen Zeeland), blauwe bes en kers (Gelderland).

Een speciaal geval vormen kersenboomgaarden waar in het voorjaar fruit verkocht is. Half augustus werd op 6 van zulke locaties in de Betuwe een val opgehangen. In 5 van de 6 locaties werden suzuki-fruitvliegen gevangen. In de meeste gevallen werden lage aantallen gevangen, maar in één kersenboomgaard werden in één val in een week tijd meer dan 450 exemplaren gevangen.

De NFO heeft afgelopen maart een verzoek ingediend bij het ministerie van Economische Zaken voor de vrijstelling voor een effectief middel dat ook inzetbaar is in de biologische landbouw. Dit middel wordt in veel Europese landen ingezet om de suzuki-fruitvlieg te bestrijden. De NFO verwacht dat het ministerie snel een vrijstelling verleent nu de fruitvlieg op meerdere locaties en voor het tweede jaar is aangetroffen.

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin