Doorgaan naar artikel

Japanners ver met ontwikkeling oogstrobot aardbei

De vraag is niet meer óf robots aardbeien kunnen plukken, maar wanneer dat in de praktijk gaat gebeuren. Technisch gezien zijn er steeds minder belemmeringen, aldus Japanse onderzoekers op het internationale aardbeicongres 2013 dat op 4, 5 en 6 september in Antwerpen wordt gehouden.

Op Japanse universiteiten wordt sinds 1995 gewerkt met volledig automatische apparaten voor de pluk van fruit. Rijpe vruchten worden gedetecteerd met camera’s en bij het steeltje afgeknipt. Vervolgens wordt de vrucht –vastgehouden aan het steeltje- rustig in een bak gelegd.



De meest recente plukrobot heeft een vaste werkplek in combinatie met een beweegbaar teeltsysteem. Het apparaat haalt een plukpercentage van 55 procent (de overige vruchten moeten dus nog met de hand worden geplukt). Hiervan voldoet gemiddeld 97 procent aan de vereiste kwaliteitseisen. De pluksnelheid is nog wat laag, met een tempo van gemiddeld 6,3 seconden per aardbei. Volgens de onderzoekers zijn de resultaten echter dusdanig dat gewerkt wordt een aan commerciële uitvoering van de plukrobot.

Daarnaast wordt gewerkt aan een gerobotiseerd systeem voor het verzamelen van de oogstkisten aardbeien en een inpaksysteem. De aardbeien worden één voor één uit de oogstbak genomen en in de eindverpakking gelegd.

Share this

Joost Stallen
Joost Stallen

redacteur vollegrondsgroenteteelt

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin