Doorgaan naar artikel

Belgisch fruitverkoopsysteem mikt op Nederland

Het nieuwe Belgische fruitverkoopplatform E-WAPA (Electronic World Apple and Pear Auction) van de Limburgse Tuinbouwveiling en het Belgische New Green wil de verkoop van ongesorteerd fruit uit de koeling en fruit van de stam transparant maken.

Daarbij mikt het systeem nadrukkelijk op Nederlandse telers en handelsbedrijven om te verkopen en te kopen. De Limburgse Tuinbouwveiling wil vanaf volgende week donderdag alle fruit van haar telers via dat internetverkoopsysteem afzetten om zo een prijsnotering te laten ontstaan. Dat betekent dat geen telefonische verkoop meer plaatsvindt. Nu is zo’n prijsnotering er vaak niet en kunnen geruchten leiden tot een onterechte prijsinzinking. Zo’n systeem is ook een reactie op het Nederlandse Service2fruit, dat zich ook richt op fruitverkoop via internet. De Limburgse Tuinbouwveiling denkt dat in Service2Fruit ‘enkele Nederlandse handelsbedrijven een bepaalde invloed hebben’. Service2Fruit start juist met een kantoor in de regio Sint Truiden en mikte al langer op België. Dat Nederlandse handelssysteem wijst er juist op dat Service2Fruit onafhankelijk is, terwijl E-WAPA in handen is van telersverenigingen.

Bij het nieuwe Belgische systeem kunnen kopers gedurende één minuut en twintig seconden een bod doen op het fruit. Via de website zijn historische prijzen in te zien, waardoor de markt transparanter moet worden, zegt de woordvoerder van de Limburgse Tuinbouwveiling. Voorlopig mikken de partijen op één verkoopdag, maar dat kunnen er ook twee worden bij voldoende belangstelling. Prijzen op Service2Fruit fluctueren te sterke door de continue verkoop, denken de Belgen. E-WAPA zal geen gesorteerd fruit verkopen, omdat het geen concurrent wil worden van andere Limburgse veilingen als Haspengouw, BFV en Borgloon. Twee van deze partijen zeggen afwachtend te staan ten opzichte van dit platform, één van de drie wil zeker niet deelnemen. Op termijn verwacht de veiling ook industriefruit te zullen aanbieden.

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin