Doorgaan naar artikel

Vertrouwen in oplopen Jonagold-prijs blijft

Is het alleen de hoop of is er daadwerkelijk nog ruimte voor een prijsstijging van Jonagold op afzetmarkt?

Een teler gokt op zeker 20 cent rek in de topklasse, maar is dat ook zo? Nu de consument steeds doller is op zachtfruit, zal de groeiende aardbeien- en kersenaanvoer veel klanten trekken. Daarentegen komen nu de beste partijen Jonagold op de markt. De afgelopen weken werd ook wel te zachte partijen aangetroffen; Partijen die nodig geruimd moesten worden. Dat heeft de markt geen goed gedaan.



Het werkelijke inzicht in de markt ontbreekt daarbij overigens. Veilingen kunnen met de aanvoer prijzen sturen. Een teler spreekt daarbij zijn vermoeden uit dat al te rappe prijsstijgingen niet in het belang zijn van de veiling.

De top van de Jonagold-partijen bleven de laatste weken net onder de euro hangen. Dikkere maten brachten iets minder op. Telers hadden toch meer verwacht, maar de verklaring is duidelijk: er waren teveel mindere partijen op de markt. Er is geen twijfel over de werkelijke voorraadpositie. Die ligt 42 procent onder het niveau van het voorgaande seizoen, maar is vergelijkbaar met het jaar 2010/2011.



Telers zijn nu vooral met hun hoofd bij het komende seizoen. Met de volle appeloogst die wordt voorzien, proberen zij de oogst bij te sturen naar dikkere maten.

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin