Doorgaan naar artikel

Speculatieve handel in eindfase fruitseizoen

De staart van het afzetseizoen brengt nog behoorlijk wat speculatieve handel op de been. Ongesorteerde cellen gaan van hand tot hand.

Dat gaat gepaard met hogere biedingen. Conference bijvoorbeeld; daar zijn biedingen en transacties voor €1,40 per kilo ongesorteerd product. Daarmee is de prijs de laatste weken behoorlijk opgelopen. Kort geleden stond er nog €1,25 voor deze cellen. Nog zijn er telers die er niet voor verkopen, zo meldt een handelaar. Het is onduidelijk of deze ongesorteerde handel nog tot veel winst leidt. Daarmee speculeren de handelaren namelijk op een verder oplopende prijs, maar de speculatiehandel zal van zichzelf al een stimulerend effect hebben, zo is de verwachting.

Ook bij Jonagold is de vraag naar ongesorteerd product gestegen. Als er 60 tot 70 cent wordt betaald voor ongesorteerd product, moet de prijs op de daghandel nog een stukje stijgen. Daar wordt voor goede Jonagold nu 70 tot 80 cent betaald. Hier lopen handelaren dus een risico, zo lijkt het. Ze sorteren immers ook minder goede appels uit de ongesorteerde partij die voor veel minder worden afgezet. Maar met de krapte op de fruitmarkt lijken de risico’s aanvaardbaar.

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin