Doorgaan naar artikel

Productie aardbeien gestegen

De productie van aardbeien is in Nederland sinds 2008 gestegen van 42 miljoen kilo naar 49,7 miljoen kilo in 2012. Iets minder dan de helft van die productie gaat de grens over, samen met een fors percentage van de geïmporteerde aardbeien. Aardbeien blijken vooral in trek bij jongeren en vrouwen.

België is het voornaamste exportland voor aardbeien. In 2012 ging 12,3 miljoen kilo van de totale export van 23,9 miljoen kilo naar België. Via de veilingen daar zetten Nederlandse telers hun product vervolgens af naar diverse landen, waaronder ook weer Nederland. Andere grote afnemers zijn Duitsland en het Verenigd Koninkrijk, al neemt de belangstelling van de Britten volgens de Groente- en Fruitmonitor van het PT duidelijk af. De import (totaal 29 miljoen kilo in 2011) komt vooral uit Spanje (9 miljoen kilo), België (7,7 miljoen kilo) en Polen (4,7 miljoen kilo). De Poolse aardbeien gaan vooral naar de verwerkende industrie.



Aardbeien als gezond tussendoortje

Uit de Groente- en Fruitmonitor blijkt verder dat vrouwen meer aardbeien eten dan mannen. Nederlandse jongeren tot 35 jaar eten relatief veel aardbeien; de leeftijdsgroep van 35 tot 54 jaar juist relatief weinig. In Duitsland is de groep 18 tot 24 jaar relatief groot liefhebber en neemt de consumptie relatief af bij de groep 45+.

In beide landen zegt bijna 40 procent van de consumenten de aardbei als tussendoortje te eten. Daarnaast liggen aardbeien frequent op het bord bij het ontbijt (20 procent) en de lunch (20 procent) of zitten ze in het nagerecht (20 procent).

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin