Doorgaan naar artikel

Bijna 1,5 miljoen kilo schoolfruit

In schooljaar 2013-2014 kunnen 215 duizend schoolkinderen op zo’n 1150 scholen deelnemen aan de EU-Schoolfruitregeling. Om die kinderen 20 weken gratis fruit te geven is 6 miljoen euro beschikbaar, waaraan de EU en het Nederlandse bedrijfsleven ieder de helft bijdragen.

Sinds 2009 hebben al ongeveer 1 miljoen kinderen meegedaan aan Schoolfuit. De regeling is bedoeld voor alle basisscholen in Nederland met als doel schoolfruit een structurele plek in het schoolbeleid van basisscholen te geven en kinderen meer kennis bij te brengen over groenten en fruit. Het EU-Schoolfruitprogramma wil de afzet van groenten en fruit bevorderen en bij kinderen de basis leggen voor goede voedingsgewoonten in de toekomst. Dit is vooral belangrijk omdat het aantal kinderen met overgewicht nog steeds toeneemt.

De leerlingen krijgen in een periode van 20 weken gratis drie porties groente of fruit per week; in totaal dus 60 porties. De school heeft een inspanningsverplichting om na de gratis periode de rest van het schooljaar zelfstandig door te gaan met minimaal twee keer per week schoolfruit. Groente of fruit eten moet daarmee een vaste plek krijgen in de school. Dit kan plaatsvinden op basis van een abonnement met een leverancier of doordat ouders groente of fruit meegeven aan de kinderen.

Leveranciers

Uit onderzoek komt naar voren dat een overgrote meerderheid van de 1230 deelnemende scholen in 2012/2013 na de gratis periode doorgaat met fruitdagen. Zij doen dit overwegend via het oudermodel (85% van de scholen), 4% door middel van een leverancier en 11% op een andere wijze. Bij de scholen zijn twee of drie fruitdagen in de week het meest populair, met als favoriete fruitdagen dinsdag, woensdag en donderdag. Het programma wordt goed gewaardeerd door bijna alle scholen en ook ouders en kinderen zijn overwegend enthousiast. Dit schooljaar werden 10,6 miljoen porties schoolfruit geleverd van in totaal 1.467 ton product groente en fruit. Er wordt voornamelijk fruit geleverd, het aandeel groente beslaat ruim 10%.

Voor het schooljaar 2013/2014 zijn er vijf schoolfruitleveranciers. Zij sponsoren tevens het programma en zorgen er daarmee voor dat het kan worden uitgevoerd. De leveranciers zijn Schoolfruit.nu in samenwerking met The Greenery, Kids & Schoolfruit, Fruitschool, Fruitmoment en Halm Schoolfruit.

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin