Doorgaan naar artikel

Tekort peren groter dan verwacht

De Conference-prijs kon deze week nog verder oplopen, nu de markt weet dat de perenkrapte groot is. De voorraden zijn kleiner dan verwacht.

De vraag is goed. Van Conference is 41 procent minder in voorraad in de EU dan in 2012, maar van de Italiaanse Abate Fetel is de voorraad 65 procent kleiner. Die peren komen vaak uit op dezelfde plek. Goed nieuws voor telers dus die celdeuren nog dicht houden.

Afgelopen week kon de prijs nog wat oplopen. Voor grove maten Conference liep de prijs op tot €1,20 tot €1,30 per kilo. Dat is een stuiver erbij in een week.

Ook de grove Elstar werd duurder in een week tijd. De Duitse notering (Bodensee) gaf 3 cent erbij voor Duitse grote maten Elstar tot 83 cent. Op de Duitse groothandelsmarkten valt op dat Nederlandse Elstar beter betaald wordt dan het eigen product. Dat is opvallend, maar lijkt toe te schrijven aan de kwaliteitsverschillen die er zijn tussen Nederlandse en Duitse Elstar. Gelegde Elstar uit Nederland is met €1,37 circa vijf cent duurder dan de Duitse Elstar.

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin