Doorgaan naar artikel

Perenkrapte doet denken aan topjaar 2009

Wat is de ruimte voor de prijsstijging op de perenmarkt dit jaar? Dat is wat handel en teelt steeds meer bezighoudt.

De prijzen halen nog niet het niveau van 2009, al waren toen de  volumes nog kleiner dan dit seizoen. Er zouden toen ook prijzen van  €1,80 betaald zijn, maar parallellen zijn er wel. Afgelopen week was er behoorlijke vraag naar ongesorteerde peren; een speculatieve handel, stelt een handelaar. Het is handel die vooruit loopt op een prijsstijging later in het seizoen. Prijzen van €1,20 zijn genoemd voor ongesorteerd product, naar gelang specificaties voor bijvoorbeeld het industriedeel of rot. Op de veilingen is weinig prijsdynamiek te bespeuren. Borgloon liet donderdag prijzen zien tot €1,25, maar met de meest gangbare partijen op €1,08 per kilo.

Bij Elstar en Jonagold is de markt niet veel veranderd. Op Fruitmasters werd aan het begin van de week tachtig tot negentig cent betaald voor een kilo Elstar (zeventigers). De volumes voor de klok kunnen de prijs nog beïnvloeden, de daghandel reageert daar dan vervolgens op.

Voor Jonagold blijft de Poolse voorraad Nederlandse telers raken. Er is wel wat frustratie over het gebrek aan inzicht in Poolse voorraden en de specifieke invoertarieven die Rusland aan Polen oplegt. Dat voedt de Europese gedachte niet in de fruitteelt.

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin