Doorgaan naar artikel

Teler ‘lekkerste appel’ heeft nieuw ras op proef

Fruitteler Harrie van den Elzen uit het Brabantse plaatsje Zeeland is enthousiast over het nieuwe biologische appelras Natyra van Inova Fruit.

“Ik heb tussen de andere rijen in een proef staan van dit ras”, zegt de biologische fruitteler in een interview met Groenten & Fruit. “Het is een mooie harde appel met een heel bijzondere smaak. De oogst valt wel een beetje laat, pas tegen 1 november. Terwijl wij al eind augustus Santana’s aan het oogsten zijn. Spreiding van de pluk is mooi, maar dit vind ik wel wat aan de lange kant.”



In Duitsland planten de biotelers de Natyra al massaal aan, weet Van den Elzen. De fruitteler kwam in november in de aandacht, toen zijn appels van het ras Dalinco werden verkozen tot de Beste Appel van Nederland. Deze appel, ook een ras van Inova Fruit, was exclusief te koop bij Albert Heijn, maar is inmiddels uitverkocht.



Van den Elzen: “Ik heb er maar 0,3 hectare van staan. Ik zit wel over wat nieuwe aanplant te denken. Het is een prima verhandelbare appel. Schurftresistent, heel vruchtbaar, niet snel een beurtjaar en ook heel goed bewaarbaar. Ze klagen dan wel dat je drie keer moet doorplukken. Maar dat moet je Elstar ook.”



Meer over het bedrijf van Van den Elzen en zijn samenwerking in Bio Fruit is te lezen in de reportage in Groenten & Fruit, die vrijdag 22 februari verschijnt.

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin