Doorgaan naar artikel

Dikke peren ontsnappen aan prijsdruk

Voor Conference wordt voelbaar wat het effect van de ruime voorraden zijn.

De late oogst en kalme afzet tot nog toe zijn daarvan de oorzaak, stellen zowel teelt als handel. Deze week leidde dat tot prijsdruk en grotere veilvolumes. Vooral in België wordt sneller geruimd en voelen vooral kleinere maten daarvan de druk. Toch blijkt niet snel uit de veilprijzen dat er lagere prijzen gemaakt zijn. Het lijkt erop dat veel partijen weggedrukt zijn door de veiling die op een later moment weer geveild zullen worden. Voor kleinere Conference (55-65 mm) werd in de simultaanveiling hardfruit in België donderdag 32 tot 36 cent betaald. Aan de andere kant gingen grove peren (75-85 mm) nog wel weg voor 74 cent per kilo.

Wat het effect is van de plots hogere areaalcijfers peer van analisten van CBS is onduidelijk. Zij brachten deze week een stijging van het areaal peren van 340 hectare naar buiten. Is dat een correctie? Want dan komt het tot uiting in oogstprognoses. Op de markt had het deze week niet of nauwelijks invloed.

Op de Duitse groothandelsmarkten liggen Nederlandse losse Conference in week 49 voor €1,09 per kilo. Ten opzichte van de voorgaande weken is dat een paar cent lager, wat een lichte prijsdruk verklaart. Die prijs ligt nog wel een cent boven het niveau van 2012 in die week.

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin