Doorgaan naar artikel

Biologische appel Natyra op de kaart

Uit het Praktijknetwerk ‘Nieuwe rassen, nieuwe kansen voor biologische fruitteelt’ komt het appelras Natyra als veelbelovend uit de bus. Het ras is schurftresistent en meeldauwtolerant.

DLV Plant presenteerde onlangs een beknopte teeltbeschrijving van Natyra en stelt daarin vast dat in het ras tot op heden geen schurft gevonden is en slechts enkele vlekjes meeldauw. Het ras vormt een open boom met weinig gesteltakken. De groei is zwak tot matig. Een volwassen boom heeft enkele langere, hangende takken waardoor een juk mogelijk is. Uitgaande van goed opgekweekte bomen kan op 3×1 meter worden geplant. De bomen zijn gevoelig voor een tekort aan water in het jaar van planten.



Tot nu toe is de onderstam M9 bij Natyra gebruikt met Golden Delicious als tussenstam. Andere onderstammen dan M9 worden getest. In de biologische boomkwekerij wordt het ras Santana als tussenstam gebruikt. In 2014 zijn de eerste bomen zonder tussenstam en de eerste doorgroei- en knipbomen beschikbaar voor de praktijk. Het ras is weinig dunbehoeftig en heeft een lichte neiging tot beurtjaren bij een te zware vruchtdracht. Daarom is nadunnen met de hand noodzakelijk.



De plukperiode lag in de afgelopen tien jaar tussen 17 september en 14 oktober, met de piek in de laatste dagen van september en de eerste week van oktober. Een tot twee keer doorplukken is bij volwassen bomen noodzakelijk.



Kijk voor meer informatie over Natyra op de website van DLV Plant.

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin