Doorgaan naar artikel

Sleuventeelt appel komt los

In het derde groei-jaar is de productie van de sleuventeelt van de appel Junami boven de norm uitgekomen zoals die in de KWIN vermeld staat. De productie was 44 ton bruto per hectare, terwijl de Kwantitatieve Informatie een norm van 36 ton hanteert.

Het sleuventeeltsysteem is een systeem waarmee binnen het project Teelt de grond uit ervaring wordt opgedaan met Junami als knipboom. Goed vertakte bomen werden op 20 juni 2011 geplant met 10 procent Golden Delicious ertussen als bestuiver. Door de zware winter van 2011/2012 was de dracht in het tweede groei-jaar met 9 ton per hectare beperkt, maar uit het vruchtgewicht van 195 gram kon worden afgeleid dat er potentie in de bomen zat. In 2013 wordt dat bevestigd met een bruto productie van 44 ton per hectare en een vruchtgewicht van 177 gram. In oktober 2013 was de knopbezetting goed.



Het sleuvensysteem is een systeem waarmee de mogelijkheden om met gecontroleerde waterstress de groei, productie en vruchtmaat te sturen veel beter te benutten valt dan in de vollegrondsteelt. Vanaf het tweede groei-jaar tot het volgroeid zijn van de bomen worden in de proef twee watergiftregimes vergeleken: watergift voor maximale groei (heel het jaar streefwaarde zuigspanning in de grond 10-20 kPa) en gecontroleerde waterstress voor minder groei, behoud van vruchtmaat en hogere dracht (streefwaarde zuigspanning in juli 50-70 kPa en daarbuiten 10-20 kPa).

In 2013 was de productie bij de gecontroleerde waterstress 44,3 ton per hectare en bij de maximale groei 41,1 ton. Dit verschil van 8 procent is significant. De vruchtmaat was in beide objecten 177 gram.

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin