Doorgaan naar artikel

‘Vrees voor toekomst aardbei van vollegrond’

De vollegrondsteelt van aardbeien staat onder druk door de opkomst van de overdekte teelt.

De Limburgse veiling Haspengouw concludeert dat op basis van de eigen statistieken. De gemiddelde aardbeienprijs steeg wel met 38 procent, maar dat kwam door een 28 procent lagere aanvoer.

Haspengouw constateert dat  in de regio Hoogstraten het overdekte areaal steeds uitbreidt. “Oude tomatenserres worden omgebouwd tot aardbeitempels of voor de productie van houtig kleinfruit. Als we dat allemaal optellen, kunnen we niet anders dan vrezen voor de toekomst van de aardbeienteelt in de vollegrond”, schrijft de veiling in het ledenblad.

Het kwantum aardbeien dat op Veiling Hoogstraten geveild wordt, bleef dit jaar wel op een hoog niveau. Hoogstraten verkoopt nu aardbeien van begin april tot eind december. “Het wordt bijgevolg elk jaar moeilijker om met onze typische teelt in de vollegrond de concurrentie aan te gaan met de overdekte teelt van Hoogstraten”, stelt de veiling Haspengouw vast. “We zitten dus met een aantal vragen. Wordt het kwantum dat Hoogstraten aan de handel aanbiedt niet te groot? In elk geval wel voor onze teelt in de vollegrond.”

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin