Doorgaan naar artikel

Groep blauwebessentelers verlaat ZON

Een groep van blauwebessentelers heeft zijn lidmaatschap van ZON fruit & vegetables per 1 januari 2014 opgezegd. Ze zijn het niet eens met de opzet van het verwerkingsbedrijf Vitazon en het ontbreekt bij ZON volgens hen aan een heldere verkoopstrategie.

Blauwebessenteler Theo Douven uit Melderslo is een van de telers die zijn lidmaatschap bij ZON fruit & vegetables heeft opgezegd. “Een aantal telers is al langer ontevreden. We zijn veel geld kwijt aan verpakken sorteren en bemiddelen. Ook is de opzet van Vitazon anders dan wij voor ogen hadden en de verkoopstrategie die ons in de afgelopen jaren is beloofd, maar mede door de directiewisselingen is die er nog steeds niet”, aldus Douven in Dagblad de Limburger. De telers die opstappen vertegenwoordigen 70 procent van de omzet van blauwe bessen bij ZON. Het overnemen van de bedrijfsonderdelen van ZON die zich bezig houden met het verpakken en verkopen van bessen maakt onderdeel uit van de plannen voor een nieuwe opzet. Drie van de opgestapte telers zijn momenteel aandeelhouder van Vitazon.



Een ander punt is het aanscherpen van de eisen rond de huisverkoop. ZON fruit & vegetables deed dit om geen GMO gelden mis te lopen. Een aantal telers kan vanwege hun bedrijfsopzet met deze aanscherping niet uit de voeten. Eerder vormden de regels rond huisverkoop voor het bedrijf Hayberries al een van de redenen om ZON te verlaten.



Algemeen directeur Gerjo Scheringa bevestigt dat er onvrede bij de blauwe bessentelers heerst, maar dat hij in overleg is met de telers om de problemen op te lossen.

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin