Doorgaan naar artikel

Bacterievuur steekt grote rivieren over

Bij controles door Naktuinbouw is gebleken dat het aantal aantastingen door Bacterievuur in de bufferzones met openbaar groen weliswaar niet is toegenomen, maar dat het gebied waar aantasting voorkomt zich wel uitbreidt naar boven de grote rivieren.

Gerben Mellema, Manager Keuringen Boomkwekerijgewassen bij Naktuinbouw: “Het aantal aantastingen van Bacterievuur in de bufferzones is ongeveer gelijk aan dat van de afgelopen jaren. Wel zien we een verschuiving van de locaties in het Zuiden van het land naar ook boven de grote rivieren. Daar was het andere jaren redelijk rustig, maar het afgelopen seizoen waren daar behoorlijke uitbraken. Hieruit blijkt de belangrijkheid van de jaarlijkse controles om de Bacterievuur beheersbaar te houden.”



Ondanks een aanplantverbod werden regelmatig nieuw geplante wilde meidoorns in de bufferzones aangetroffen en dat bestempelt Mellema als ‘zorgelijk’ in verband met het risico op verdere verspreiding van Bacterievuur. De gewassen waarin Bacterievuur werd geconstateerd zijn inmiddels geruimd, waardoor een kleine 300 bedrijven kunnen beschikken over het Zp,b2-paspoort wat aangeeft dat als hun percelen en het gebied vrij zijn van Bacterievuur, levering naar landen die dit paspoort eisen mogelijk is. Door de wegvallende financiering van het Productschap Tuinbouw zorgt de Naktuinbouw dit seizoen voor het eerst naast fysieke  inspecties, ook voor de administratieve afhandeling van de controles en de facturering. De Naktuinbouw voert de controles op Bacterievuur uit in opdracht van de Raad voor de Boomkwekerij.

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin