Doorgaan naar artikel

Aardbeisector plukt vruchten van glasuitbreiding

“Nu gebeurt waar we al jaren voor vrezen: slechte prijzen als gevolg van de areaaluitbreiding in glasaardbeien.” Cees Buijnsters uit Etten-Leur kan slechts vermoeden dat de door hem geschetste ontwikkeling werkelijk de veroorzaker is van de huidige marktsituatie.

Zeker is wel dat de prijsvorming slecht is, met prijzen van 50 tot 70 cent per pond. “Dat is dus de hele week al zo. Je weet dat de prijzen in deze periode nooit zo geweldig zijn, maar zo dramatisch is het nog nooit geweest.”



Buijnsters baseert zich op de prijsvorming op veiling Hoogstraten, waaraan hij zijn product levert. Klasse II-A is hier het grootste blok: vrijdag 11 oktober is 158 ton aangevoerd, gemiddeld de afgelopen week was dat 130 tot 140 ton per dag.



Ter vergelijking haalt hij er de aanvoer- en prijsvorming van exact een jaar geleden bij. Op 11 oktober 2012 werd er 82 ton aangevoerd, voor gemiddeld €1,30 voor de klasse IIA. “Dat was toen ook al niet al te best.” Voor de komende weken is hij ook niet erg optimistisch. “Ik verwacht dat het de prijs tot in november tot in november onder de 2 euro blijft. We stoken nu rustig aan, maar daar kan je niet te ver mee gaan anders oogst je in november slechte aardbeien.”



Volgens hem gaat de uitbreiding in glasaardbei in 2014 door. “Van 20 hectare extra ben ik zeker en als ik de geluiden mag geloven kan er 40 hectare bijkomen.” Een jaar geleden werd in Groenten & Fruit gemeld dat het areaal aardbei onder glas in 2011 was gegroeid met 14 procent tot 240 hectare en dat voor 2013 ook een flinke groei werd verwacht.”

Bekijk meer

Share this

Joost Stallen
Joost Stallen

redacteur vollegrondsgroenteteelt

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin