Doorgaan naar artikel

Berryplaza brengt aardbeisubstraat in kaart

In de tweede helft van augustus is op Berryplaza in Etten-Leur een substraatproef opgestart in een doorteelt aardbeien.

Verkeerde substraatkeuzes in combinatie met een verkeerde watergift kunnen aanleiding geven tot problemen. Substraten die te lang waterverzadigd blijven, zullen onvermijdelijk leiden tot gereduceerde wortelgroei en verhoogde gevoeligheid voor wortelziektes.



In de proef wordt   geprobeerd om met behulp van watersensoren op verschillende hoogtes in de teeltcontainer de waterdynamiek in het substraat in kaart te brengen. Daarnaast wordt gekeken naar de evolutie van de fysico-chemische eigenschappen van de aangeleverde substraten gedurende de hele teeltperiode. Daartoe zullen op geregelde tijdstippen destructief stalen genomen worden voor fysische en chemische analyse. Tevens zal ook de wateropnamecapaciteit van de substraten gedurende de teelt opgevolgd worden.



Het Berryplaza-initiatief is binnen DLV Plant gegroeid vanuit een behoefte om praktijkgerichte kennis te ontwikkelen voor de aardbeienteelt. Berryplaza ligt op het bedrijf van teler Kees Buijnsters, in Etten-Leur. Afgelopen voorjaar werd een proefplanting uitgevoerd ter karakterisering van aangeleverde partijen plantmateriaal. Heel recentelijk werd ook een Phytophthora-bestrijdingsproef opgestart in de tray-opkweek bij Sonata. Dit najaar organiseert Berryplaza een open dag voor bezoek aan de proeven. Meer info: Johan Nooren (j.nooren@dlvplant.nl) of Sven Clemens (sven.clemens@dlv.be).



Bron: DLV Plant

Bekijk meer

Share this

Joost Stallen
Joost Stallen

redacteur vollegrondsgroenteteelt

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin