Doorgaan naar artikel

Fruitmasters: nieuwe peer op grote percelen

Fruitmasters mikt bij de introductie van een nieuwe groen perenras op een uitgifte van minimaal 2 hectare per teeltbedrijf. Dat heeft het woensdag bekend gemaakt op de ledendag in Geldermalsen.

Het is een groen productieras. Deze eerste peer komt uit een Frans kruisingsprogramma tussen Conférence en Doyenne d’Hiver. Dat ras staat nog bekend onder de onderzoeksnaam P6R31A18 en is goedkoper te kweken dan Conférence: ze brengt meer kilo’s op, de vruchten zijn van een betere maat, met minder dunwerk als gevolg, een beter plukrendement is daarvan het resultaat en de nieuwe peer weerstaat de sortering veel beter dan Conférence.

De peer  – in de Europese koepel EFC ontwikkeld met ondermeer Haspengouw – komt mogelijk in 2013 beschikbaar als jonge aanplant. De interesse in de peer was groot, zeggen telers los van elkaar. “Ik zag ook leden die drie, vier jaar geleden bij de veiling verdwenen waren. Dat is een goed teken”, zegt een teler. Teler Dick Angelino de Kat beaamt dat. “Ik overweeg sterk ook de peer aan te planten. Bij Kanzi zie je dat de veiling het goed gedaan heeft. Je moet toch iets hebben wat anderen niet hebben. Bulk kunnen we allemaal.”

Eén teler twijfelt nog over het onderscheidende vermogen van de peer.  “Hij lijkt wel wat op Conference, maar de smaak en uitstalleven is beter vind ik. Hij smaakt naar Conference met een een beetje Comice.”

Voor het uitzetten in grote volumes op de bedrijven is begrip. De Kat: “Je moet volume hebben om snel aan de vraag te kunnen voldoen. Je moet niet zo’n peer maar één week kunnen verkopen. Daarom is het goed dat we dit in EFC-verband doen met Belgische en Duitse telers.”

Fruitmasters komt vandaag nog met een persbericht.

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin