Doorgaan naar artikel

Bladval sturen verbetert gewasbescherming

Bij dit fraaie nazomerweer tekenen verzwakte bomen zich steeds duidelijker af. Vooral verzwakte perenbomen zijn op afstand al te herkennen aan de herfstkleur van het blad. De vitale bomen zijn nog frisgroen. Nu ook de appeloogst grotendeels voorbij is, biedt dat nog de mogelijkheid de zwakkere bomen te merken.

Als de bladval doorzet wordt het verschil minder duidelijk. Mogelijk dat daarna de zwakkere bomen juist langer in hun blad blijven staan. Uit de boomkwekerij is bekend dat minder vitale bomen moeilijker hun blad laten vallen. Om het rooien niet te belemmeren, wordt dan gebruik gemaakt van de nevenwerking van kopermeststoffen, die de bladval kunnen stimuleren.



Ook in de fruitteelt is het zinvol om de bladval zo nodig bij te sturen. Dat verbetert de bestrijding van secundaire aantastingen als vruchtboomkanker en loodglans. Als het blad in een korte periode valt, zijn curatieve middelen, maar ook calciumhydroxide,  gericht in te zetten. Bij een langere bladvalperiode blijven nieuwe bladlittekens ontstaan, die geïnfecteerd kunnen worden.



Tot nu toe is het stimuleren van de bladval nog niet aan de orde. Daarom komen de gebruikelijke kopermeststoffen als koperhydroxychloride of koperoxychloride nu het beste tot hun recht in lage doseringen. Dat beperkt de nadelige effecten op de bladvertering. Koper maakt het afgevallen blad namelijk veel minder aantrekkelijk voor regenwormen. Zeker nu hier en daar zwartvruchtrot weer is opgetreden en veel bladschurft is ontstaan, is het belangrijk dit aangetaste blad goed te laten verteren. Dat vermindert de infectiedruk van deze ziekten in het nieuwe groeiseizoen.



Als de bladval moet worden gestimuleerd, ligt de inzet van koperchelaten meer voor de hand. Dan komt de nevenwerking van deze meststof tegen bacteriën goed van pas. Verzwakte bomen zijn gevoeliger voor bijvoorbeeld pseudomonas. In tegenstelling tot de gebruikelijke kopermeststoffen worden chelaten toegediend met veel water en een uitvloeier. Het zonnig weer van de afgelopen dagen versterkt het effect, maar dat kan over enkele weken ook weer zo zijn.

Share this

Afbeelding
Anton Oostveen

freelance fruitteeltjournalist

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin