Doorgaan naar artikel

‘Markt moet prijsdruk aardbeien verteren’

Bij de start van de aanvoer uit de onbelichte teelt, moet de aardbeienmarkt eerst de grotere aanvoer uit de belichte teelt verwerken.

Vorige week nam de prijsdruk voor de belichte Sonata toe door een ruimere productie na veel zonuren. Met de eerste leveringen van partijen Clery zijn er genoeg Nederlandse aardbeien. De prijs voor de beste 35’ers (pond) Sonata zakte daardoor afgelopen week bij The Greenery naar €2,01. Maandag 5 maart kwam een prijs van € 2,19 op de klok.

De winkelprijzen daarentegen blijven op een hoog niveau liggen. Albert Heijn hanteert een kiloprijs van meer dan € 13 voor Nederlandse aardbeien in deze fase van het seizoen. Bij Plus liggen Nederlandse aardbeien van het label Gijs in dezelfde prijsrange. Het nieuwe The Greenery-merk voor (mogelijk Spaans) zachtfruit (Sweet & Sunny) kost € 8,73 per kilo bij Plus.

Spaanse prijzen

De prijs voor Spaans product bleef maandag stabiel op € 3,50 per kilo, maar de prijs voor Spaanse aardbeien kan oplopen, nu in teeltgebieden slecht weer en schade is geconstateerd. Van Egyptische aardbeien wordt op de afzetmarkt nu niet veel meer vernomen.

De komende weken zal de aanvoer aardbeien een plek vinden op de Nederlandse markt en export. Met Pasen dit jaar al op 1 april (als de productie nog op gang komt) kunnen eventuele supermarktacties rond die tijd voor krapte gaan zorgen. Voor acties is het nu veel te vroeg.

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin