Doorgaan naar artikel

Steeds meer Duitse appelrassen raken op

Voor steeds meer Duitse appelrassen loopt het verkoopschema dit seizoen langzaam af.

Voor Wellant en Topaz verminderde de aanvoer zichtbaar op de Duitse groothandel, bij Boskoop dreigt het ook snel terug te lopen. Dat is aan de prijzen goed te zien. Met een handelsprijs van € 1,57 per kilo kost deze appel nu precies het dubbele van vorig jaar. De laatste 2 weken waren prijsstijgingen zichtbaar van 6% en 14%. Nederlandse Boskoop profiteert en konden daardoor € 0,15 stijgen naar € 1,85.

Elstar € 1,40

Voor Elstar is het prijsbeeld tamelijk stabiel op € 1,40 (handelsprijs). In dezelfde week in 2017 was dat nog € 0,82. Een oplopende prijs is zichtbaar bij Jonagored waar de handelsprijs in een week opliep van € 1,05 naar € 1,15. Voor Nederlandse Elstar op de Duitse groothandelsmarkt was weer een plek ingeruimd. De prijs liep afgelopen week op met € 0,05 naar € 1,40.

Aandeel Nederland

Voor Nederlandse telers lijkt de ruimte op de Duitse markt nog beperkt. Met 55,7% is de Duitse aanvoer nog altijd dominant. Italië (€ 26,9%) en Frankrijk (11,5%) zijn de importappels met grootste aandeel. Nederlandse appels hebben met 3,9% een bescheiden aandeel. Italiaanse appels zijn 15 tot 36% duurder dan vorig jaar, blijkt uit het marktbericht van de Duitse overheidsdienst BME.

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin