Doorgaan naar artikel

Marktupdate: Duitse fruitprijzen lopen op

De prijs voor appels loopt op in Duitse winkels. Een eerste aanzet is gegeven in augustus blijkt uit cijfers van Destatis.

De verwachting is dat de consumentenprijzen in september verder oplopen doordat voor belangrijke rassen een extreem kleine oogst wordt voorzien. Op de groothandelsmarkten is de prijsstijging de laatste weken sterker dan in de winkels in augustus. Dat lijkt een voorbode voor verder oplopende winkelprijzen. Nederlandse en Duitse Elstar brengen drie tot vier dubbeltjes meer op dan vorig jaar. De Duitse Elstar wordt met € 1,57 wel iets beter gewaardeerd dan Nederlandse (€ 1,34).

Bessen steeds duurder

Voor aardbeien, frambozen en ander zachtfruit is de winkelprijs de hele zomer al hoger dan voorgaande jaren. De afgelopen jaren stijgen de prijzen in de maanden juli en augustus jaarlijks met 10%. Ook op de Duitse groothandelsmarkten is zo’n prijsverhouding zichtbaar voor aardbeien. Daar kostte een kilo Nederlandse aardbeien afgelopen week € 3,65 tegen € 2,53 vorig jaar door een productiepiek. Nederlandse aardbeien zijn daarmee momenteel duurder dan Duitse (€ 2,76) op die Duitse groothandelsmarkten.

Peren uitzondering

Peren vormen voorlopig een uitzondering in het fruitassortiment. De winkelprijs in augustus ligt duidelijk onder de prijs van 2016 en 2015. Op de Duitse groothandelsmarkten wordt Nederlandse Conference aangeboden voor € 1,07, een paar cent boven vorig jaar. Elstar is daarmee duurder dan Conference, maar voor Conference zit een prijsverhoging in het verschiet door een stijgende vraag uit Polen.

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin