Doorgaan naar artikel

Innovaties en meer op de Aardbeien Demodag

Op de onlangs gehouden Aardbeien Demodag in Heeswijk Dinther waren nieuwigheden te zien als een Delphy-oogstprognosemeter en Ilmer-stellingmaaiers.

Ook werd duidelijk dat de smaak van aardbeien uiteenloopt en dat de landelijke LTO-vakgroep Fruitteelt een nieuwe voorzitter zoekt. Een overzicht.

Aardbeien beoordelen

Oogstprognosemeter van Delphy. - Foto's: Joost Stallen

Oogstprognosemeter van Delphy. – Foto’s: Joost Stallen

Delphy toonde een zogenoemde oogstprognosemeter. Op het apparaat staan twee camera’s die kijken naar het aantal aardbeien, de kleur en de vorm. Aan de hand daarvan worden zaken berekend als de productie per plant en de productie aan rode vruchten. Het idee is dat het apparaat door de gewasrijen wordt bewogen. Het kan een hulpmiddel zijn bij de oogstplanning. Delphy wil uitvissen of dit zo is en of de telers er iets aan hebben.

Stellingmaaier van Ilmer

  • Ilmer-stellingmaaier. De kleine schijven zijn veerbelast.

    Ilmer-stellingmaaier. De kleine schijven zijn veerbelast.

  • Ilmer-stellingmaaier in actie.

    Ilmer-stellingmaaier in actie.

De Italiaanse fabrikant Ilmer bouwt cirkelmaaiers voor stellingteelten: met een unit voor het gras in het pas en twee kleinere units voor ‘tussen de palen’. De breedteverstelling is hydraulisch, de obstakelbeveiliging (de palen) van de buitenste units bestaat uit een veer en een meedraaiende schijf met stootrubber aan de buitenrand hydraulische uitgeklapt en blijven daarna op spanning met mechanische veren. De verschillende uitvoeringen hebben een maaibreedte variërend van 87-150 centimeter tot 120-200 centimeter. De importeur is Mechanisatiebedrijf ZHE in Heiningen.

Doordrager-aardbeienpot

Meteor-doordragerbak.

Meteor-doordragerbak.

Meteor Systems (Breda) heeft een aardbeienpot van 3,5 liter inhoud voor de teelt van doordragers. De planten worden horizontaal in de opening van de pot gelegd, met de neuzen naar buiten zodat de trossen in het verlaagde deel van de pot naar buiten komen. De potten worden gebruikt op een aardbeibedrijf in Canada en staan in Nederland en in België (op proef) op 10 bedrijven. De pothoogte is 18 centimeter, de bodemmaat is 128,3 x 156,3 millimeter.

Smaaktest aardbeirassen

Aardbeiensmaaktest.

Aardbeiensmaaktest.

De aardbeien van het ras Favori zijn het lekkerst. Dat is althans de mening van de bezoekers van de Aardbeien Demodag die meededen aan een smaakproef. Ze konden kiezen uit 6 verschillende varianten. Het ras Favori zat twee keer in de proef – dat was wel in het voordeel van dit ras – naast de rassen Elsanta, Magnum, Joly en Murano.

Nieuwe voorzitter gezocht

Voorzitter van de landelijke aardbeicommissie Marc van Aert (midden).

Voorzitter van de landelijke aardbeicommissie Marc van Aert (midden).

De huidige voorzitter van de landelijke aardbeicommissie Marc van Aert meldde dat hij het stokje wil overdragen aan een opvolger. Hij bekleedt het voorzitterschap 6 jaar. Belangrijk is dat de aanwezigheid van de West-Brabantse regio in de commissie geborgd blijft, aldus LTO-netwerkcoördinator Janny Trouw. “Geïnteresseerden kunnen zich bij mij melden. Niet per se om voorzitter te worden, maar om de commissie te versterken.”

Biochar: plantversterker

Charcoal.

Charcoal.

Geeft verrijkte Biochar als plantversterker een positieve bijdrage aan de teelt van aardbeien op substraat? En is het überhaupt toepasbaar in de teelt? Antwoorden ontbreken nog, maar het product lag al in de demo in een stellingteelt op de Aardbeien Demodag. Verrijkte Biochar wordt gemaakt door het bedrijf Carbon Gold. De basis voor Biochar is hout dat wordt verhit tot 500 graden. Op die manier wordt het min of meer ‘gebakken’ tot uit koolstof bestaand materiaal met een poreuze structuur. Vermalen tot fijne korrels fungeert dit materiaal vervolgens als drager voor Trichoderma-schimmels, mycchoryza’s en wormenmest. Trichoderma beschermt de wortels en kan aaltjes onderdrukken, Mycchoryza’s gaan een symbiose aan met het gewas, en zet het gewas aan tot de productie van afweerstoffen Wormenmest op is op haar beurt een broeinest voor bacteriën die de beschikbaarheid van fosfaat verhogen, aldus Carbongold. Al die factoren samen dragen op die manier bij aan een hogere plantweerbaarheid.

In de demo werd per plantgat 30 gram Biochar gedoseerd. De vraag is of die dosering passend is. Omdat Biochar een verbetering geeft van de vochthuishouding – vooral in de verticale opbouw – is de vraag of de watergeefstrategie en de normaal gehanteerde EC’s aangepast moeten worden. Verder is de vraag hoe Biochar zich houdt in combinatie met het gebruik van fungiciden.

Bekijk meer

Share this

Joost Stallen
Joost Stallen

redacteur vollegrondsgroenteteelt

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin