Doorgaan naar artikel

Prijsvechters stunten met Doyenné; vraag Conference behoorlijk

Aldi en Lidl in Nederland kiezen allebei deze week voor winkelacties met Doyenné du Comice.

Lidl prijst de peren 35% af tot 89 cent; Aldi doet het anders met 79 cent voor vier stuks. De tweede Nederlandse peer staat daarmee in een grotere belangstelling dan nummer één: Conference. Hier is een rustige actieweek op de binnenlandse markt, waar meer Elstar-acties te zien waren.

Toch is de vraag voor Conference niet slecht, zo laat een handelaar weten. Uit verschillende landen wordt gevraagd naar Conference, ook ongesorteerd. Het lijkt een gezonde grondtoon voor de toekomstige marktontwikkeling. Nu zijn de volumes te laag om echt een duidelijke richting van de markt te vernemen. Een andere handelaar laat weten dat hij behoorlijke moeite moet doen om aan de partijen te komen, maar ook hier lijkt de tijdelijke dip in de aanvoer de oorzaak. Circa 70% van het personeel van de sorteerbedrijven is naar Polen terug. Echte prijsnoteringen zijn er niet.

Plus bij Conference

Wel valt op de Belgische veiling (BelOrta) donderdag 5 januari een duidelijke plus op bij Conference van enkele centen (2 tot 4 cent). Gezien de uitbetaalprijzen van de week voor de jaarwisseling is dit een Belgisch herstel na een dip in de prijzen. De beste partijen halen een niveau van ruim boven de 60 cent per kilo. De uitbetaalprijs in week 52 lag voor Conference op 42 cent per kilo tegen 47 cent de week ervoor. Zonder de uitvalpercentages te weten voor die partijen, is het moeilijk een echte conclusie uit die enkele prijsnotering te trekken. Bovendien was week 51 de week voor kerst, een traditioneel dure maand voor fruit.

Voor fruittelers ligt 2017 open en lijkt er ruimte voor prijsverbeteringen. Dat zou het eerste zichtbaar moeten worden in de verkoop van ongesorteerde partijen.

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin