Doorgaan naar artikel

Aardbeien lijken prijsdip voorbij

Het warme weer van vorige week, had direct zijn weerslag, met hard lopende producties en sterk dalende prijzen met uitschieters richting 80 cent tot een euro per pond. Inmiddels lijkt de prijsvorming weer te herstellen.

Van de meer dan twee euro per pond die tussen Hemelvaart en Moederdag nog werd betaald, was eind vorige week vaak de helft af, door een kortstondige warmtepiek die de vruchtafrijping aanzienlijk versnelde. Die trend was bij alle veilingen wel merkbaar, met de kanttekening dat voor aardbeien de feitelijke prijsvorming bij uitstek veilingafhankelijk is.

De temperatuurpiek zat opgesloten tussen twee perioden met koud weer, met een historisch winterse Koningsdag en dito Pinksterdagen. “Dat betekende één keer plukken, met een productie die drie keer hoger was dan normaal”, aldus een glasteler, met producties tot wel twee kilo per vierkante meter. Dat zorgde er per saldo voor dat de omzet min of meer in de pas bleef lopen met de weken ervoor. Maar het venijn zat vooral in de hoge nachttemperatuur, waardoor de afrijping op snelheid bleef. Dat maakt dat deze week onder glas relatief veel kleine vruchten worden geplukt.

Herstel

De prijzen lijken -alweer veilingafhankelijk- weer wel te herstellen. Een aanvoerder op veiling Hoogstraten signaleert ook dat het prijsverschil tussen de grovere en fijnere maat weer naar elkaar toe trekt. “Blijkbaar komt er weer meer vraag.”

De snelheid in de afrijping lijkt de tunnelteelten in de kaart te spelen. Die teelten komen op gang, met een vruchtmaat die nu hoger kan uitvallen dan van aardbeien uit de kas, met een prijsvorming die daardoor ook wat beter is. De tunnelproductie is overigens nog niet hoog, onder invloed van het huidige matige weer. Het is heel wel mogelijk dat dat ook zijn weerslag zal hebben op het late begin van de eerste buitenteelten. Een teler: “Het gaat heel laat worden. Om met vollegrondaardbeien vroeg te zijn, moet het in april warm zijn. Het tegendeel was het geval.”

De beschikbare dagprijzen voor aardbeien zijn eenvoudig op een rijtje te zetten. Klik hier om dat te doen.

Bekijk meer

Share this

Joost Stallen
Joost Stallen

redacteur vollegrondsgroenteteelt

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin