Doorgaan naar artikel

Nederlandse wijnboeren verenigen zich

De Nederlandse wijnboeren zijn sinds begin dit jaar bijeen in de VNWP, de Vereniging Nederlandse van Wijnproducenten. Bestuurslid Gerhard Ensing: “We zijn druk bezig met de aanmelding van de leden, tot nu toe heeft al meer dan 73 procent van de ongeveer 150 professionele wijnboeren zich aangemeld.”

Met het verdwijnen van de productschappen is ook het wat minder bekende Productschap Wijn ter ziele gegaan. De VNWP is nu het nieuwe platform waar de belangen van de Nederlandse wijnboeren samenkomen. Dat is bijvoorbeeld nodig voor het toegelaten krijgen van gewasbeschermingsmiddelen.

“We kunnen wel eens meeliften met de fruitteelt. Een middel in hard- of zachtfruit kan ook voor druiven toegelaten worden. Maar om aandacht te krijgen voor specifieke problemen in de wijnbouw heb je een eigen belangenvereniging nodig”, aldus wijnbouwer Gerhard Ensing uit Winterswijk, bestuurslid van de VNWP.

Grote wijnlanden

Zijn ervaring is dat in Duitsland en Frankrijk alles beschikbaar is om ziekten en plagen te bestrijden. Maar ook al ligt volgens het Europees gewasbeschermingsbeleid Nederland in dezelfde klimaatzone als Duitsland, toch kijkt Nederland nog een keer zeer kritisch naar middelen.

De vergelijking met de grote wijnlanden gaat sowieso mank, stelt Ensing. Eeuwenlange traditie is niet zomaar uit te vlakken. traditie sinds 2004 is nog wel wat anders dan sinds 1204, waarop een enkel Frans wijngoed kan bogen. “Alleen met een oude en respectabele naam kun je als wijngoed uitbreiden tot een paar honderd hectare, zoals sommige Franse wijnboeren.” Met 3,5 hectare is Wijngaard Hesselink, zoals het bedrijf van Ensing voluit heet, in Nederland al een grote.

‘Niet méér kilo’s’

“De gemiddelde wijngaard aan de Moezel is trouwens ook maar 1,9 hectare. Het gaat in de wijnbouw niet om het oogsten van zoveel mogelijk kilo’s. Het gaat om kwaliteit: de gezondheid van de druif en het suikergehalte, dat bepaalt samen met de bodem en natuurlijk de verschillende soorten gisten en de blends van de wijnen van je verschillende druiven de uiteindelijke smaak van een wijn.”

En het succes van een wijnboer hangt dan ook nog eens af van de manier waarop een akkerbouwer, die hoogstens af en toe een vertegenwoordiger op zijn erf kreeg, omgaat met het ontvangen van zoveel mogelijk wijn liefhebbers op zijn bedrijf. Want de AH’s en de Jumbo’s staan zich niet op de stoep van de Nederlandse wijnboer te verdringen.

Compleet horecabedrijf

“Ik heb veel groepen op het bedrijf. Veel rondleidingen, proeverijen, ook van mensen die hier langs fietsen. Als ik ze op het terras heb, dan wil ik ze niet laten gaan zonder dat ze minstens een fles kopen.”

Een compleet horecabedrijf noemt Ensing het en het bleek hem te liggen. Ook de webshop begint mee te tellen in de afzet. “Maar dat lukt alleen als je al wat naam hebt opgebouwd, bijvoorbeeld door mee te doen in keuringen en daar resultaten behalen.”

Duitse wijnexpert

Hij heeft nu vijftien eigen wijnen. Bij het wijnmaken laat Ensing zich begeleiden door een Duitse wijnexpert met een schat aan kennis. Hij laat overigens niet alleen de echte wijnkenners zijn koers bepalen. “Ik laat ook mijn wijnen en de blends die we maken proeven door een groep gemiddelde wijndrinkers.”

Ook heeft Ensing moeten leren de wijn niet te snel te verkopen. “Wijn die wat langer ligt wordt lekkerder. En je hebt een buffer. In 2014 hadden we een jaar met flinke vorstschade. Voor zulke jaren heb je een buffer nodig om toch nog door te kunnen verkopen.”

Commercie en promotie

Verkopen gaat tegenwoordig ook via de eigen webshop. Als beginnend wijnboer, toen hij dat nog combineerde met zijn akkerbouw, was Ensing ook voor de verkoop nog aangesloten bij de coöperatie van Achterhoekse druiventelers. Toen ging de helft van zijn wijn weg via de coöperatieve groothandel.

De afzet op eigen kracht bevalt prima. Daar zal door de VNWP geen verandering in komen. Ensing: “De VNWP zal zich niet direct bezig houden met promotie. Dat thema is in handen van Stichting WIN, die zich bezig houdt met bijvoorbeeld wijnkeuring en de open wijngaarden dag, voor de wijnbedrijven die daarin geïnteresseerd zijn.”

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin