Doorgaan naar artikel

Minder aardbeien, wel ‘zeer hoge middenprijs’

De aanvoer van aardbeien bij Veiling Hoogstraten is in 2016 10% lager uitgevallen dan in 2015. De aanvoer komt uit op 30 miljoen kilo.

Dat zegt Jan Engelen van de Belgische veiling, waar ook de Nederlandse aardbeientelers van coöperatie CLTV in Zundert hun aardbeien afzetten. “Het weer heeft dat in grote mate mee bepaald. Enerzijds was er minder opbrengst per aardbeiplant. Daarnaast zijn in de warme periodes de aardbeien sneller rijp, maar ook kleiner”, aldus Engelen in de Gazet van Antwerpen.

De ‘zeer hoge middenprijs’ van €3,37 per kilo maakte de lagere aanvoer voor een hoop telers weer goed. Vorige jaren bleef de middenprijs van aardbeien op de Belgische veilingen steeds iets onder de €2,90.

Voor het eerst kersen

Veiling Hoogstraten veilde dit jaar voor het eerst ook kersen. De aanvoer was met 40 ton nog bescheiden, maar Hoogstraten ziet groeimogelijkheden op deze markt. “De verwachting is dat we volgend jaar kunnen groeien tot 90 ton. Momenteel telen drie aangesloten telers kersen. Dat mogen er meer worden, ook voor de producenten We moedigen onze telers uit om zo veel mogelijk te differentiëren.”

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin