Doorgaan naar artikel

Kerst stuwt perenmarkt

Kerstmis laat zich al voelen deze week bij de perenafzet.

De stoofperen verdringen even Conference en Doyenné du Comice op de winkelvloer, maar ook de krapte bij Conference liep wat op door lagere capaciteit bij sorteerbedrijven die afbouwen.

€0,66 voor stoofperen

De supermarkten buitelen over elkaar heen met aanbiedingen stoofperen. De scherpste aanbieder deze week is Aldi met €0,66 per kilo (€0,99 voor 1,5 kilo). Nettorama volgt met stoofperen en Goudreinette voor €0,89 per kilo. Duurste is Dekamarkt met grovere losse stoofperen voor €1,59 per kilo. Albert Heijn (AH) kiest een middenweg, met een kiloprijs van €1,19. Telersprijzen liggen tussen de €0,40 en €0,65.

Een opvallende winkelactie is deze week te zien bij Coop. Daar is de Conference, Doyenné du Comice en (nieuwe peer) Migo allemaal in één grote actie (€0,99 per kilo). Daarmee wordt de klant gevraagd goed te kijken naar het onderscheid tussen de peren. Van Migo wordt gezegd dat de peer een verbeterde Conference is.

Verhoogde uitval bij sorteren

Conferencetelers zien voor hun fruit iets betere prijzen dan vorig jaar, blijkt uit Belgisch uitbetaalprijzen. In week 49 was dat €0,46 per kilo, bijna €0,02 meer dan vorig jaar. Deze week kwam er nog wat op, blijkt uit navraag in de handel. Een iets kleinere aanvoer dus nu Poolse medewerkers van sorteerbedrijven al naar huis gaan.

Uitval vertekent wel de middenprijs. Een handelaar spreekt van zwakke partijen met een uitval tot 12%. Dat komt dan niet terug in de middenprijs. Overigens zijn er ook nog genoeg goede partijen met een normale uitval van enkele procenten. Feit is dat ruimen nodig blijft.

Groothandelsmarkten wisselen

Op de Duitse groothandelsmarkten werden Nederlandse peren vorige week wat minder gewaardeerd. De prijs van €0,85 is nog wel €0,10 duurder dan vorig jaar. Ook in Engeland loopt de Conferenceprijs nog voor op vorig jaar. Voor klasse 2 met name zijn de prijzen 59% hoger dan in dezelfde week (50) vorig jaar.

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin