Doorgaan naar artikel

Meer stoppers in fruitteelt

Fruittelers denken vaker aan stoppen. Alleen op de grotere fruitteeltbedrijven zijn nog uitbreidingsplannen.

Dat blijkt uit de jaarlijkse Fruitteeltscanner van marktonderzoeker Agridirect. Vorig jaar dacht nog 8% van de ondervraagde fruittelers aan stoppen. Van de 900 dit jaar ondervraagde telers denkt 11,1% aan bedrijfsbeëindiging.

Op 8,6% van de Nederlandse fruitteeltbedrijven is men juist van plan het bedrijf uit te breiden. Dit is een daling ten opzichte van vorig jaar, toen lag dit percentage op 10,3%. Het zijn met name de grotere bedrijven die willen uitbreiden.

Al vanaf 8 hectare heeft uitbreiding of opvolging de overhand. Het percentage uitbreiders en opvolgers is het hoogst onder de bedrijven vanaf 20 hectare (12,5%). Hier bevinden zich ook de minste ‘stoppers’ (2,9%).

Meer fruittelers denken aan stoppen. - Illustratie: Agridirect

Meer fruittelers denken aan stoppen. – Illustratie: Agridirect

Bijna kwart fruittelers heeft opvolger

Op 22,9% van de fruitteeltbedrijven met een bedrijfshoofd van 50 jaar of ouder kan men rekenen op een opvolger of is er reeds een opvolger in het bedrijf opgenomen. In 2015 was dit 28,8%.

Binnen de fruitteeltsector zijn opvallend minder uitbreiders en meer stoppers dan in de overige agrarische sectoren zoals de loonwerk-, melkvee- en akkerbouwsector. Daar liggen de percentages uitbreiders op respectievelijk 13,2%, 15,4% en 18,8%, een stuk hoger dan in de fruitteelt. De percentages stoppers liggen in deze sectoren juist lager, respectievelijk op 4,3%, 2,7% en 4,7%.

Kleinere bedrijven stoppen vaker, grotere breiden juist uit. - Illustratie: Agridirect

Kleinere bedrijven stoppen vaker, grotere breiden juist uit. – Illustratie: Agridirect

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin