Doorgaan naar artikel

Vietnam opent grenzen voor Nederlandse appels en peren

Vietnam heeft met onmiddellijke ingang de grens geopend voor Nederlandse appels, peren en begoniastekken. De waarde van de Nederlandse export van deze producten naar Vietnam wordt de eerste jaren geschat op zo’n 2 miljoen euro. Binnen vijf jaar kan dit groeien naar zo’n 7,5 miljoen euro.

Staatssecretaris Van Dam: “Dit biedt nieuwe kansen voor onze telers. Samen met de sector is hard gewerkt om Nederlands fruit te kunnen gaan verkopen aan Vietnam. Deze mogelijkheid is welkom als alternatief vanwege de Russische boycot. Mooi dat we deze stap vooruit nu kunnen zetten!”

De belangstelling in Vietnam voor de drie nu toegelaten Nederlandse producten greoit. Dit bleek tijdens een in september door Nederland georganiseerde handelsmissie. Vietnamese importeurs en supermarktketens zijn serieus geïnteresseerd in appels en peren uit ons land en staan klaar om de eerste orders te plaatsen. Door de groei van de eigen tuinbouwsector in Vietnam neemt ook de vraag naar uitgangsmateriaal zoals jonge planten en zaaizaden toe.

Het afgelopen jaar is extra inzet gepleegd om toegang te krijgen tot de Vietnamese markt. In september bezochten de Vietnamese autoriteiten Nederland. In nauw overleg met de betrokken koepelorganisaties (GroentenFruit Huis, NFO en Plantum) werden verschillende bedrijven bezocht, waaronder telers in de Betuwe en exporteurs in hardfruit en stekmateriaal. Afgelopen week zijn de onderhandelingen afgerond tussen het Nederlandse ministerie van Economische Zaken en het Vietnamese ministerie van Landbouw over de fytosanitaire eisen die aan de import worden gesteld.

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin